tisdag, december 23, 2008

Författarinan Alexandra Coelho Ahndoril

Född 1966 och uppväxt i Helsingborg med portugisisk mor och svensk far. Bor numera i Stockholm, är litteraturkritiker och innehar en doktorandtjänst i litteraturvetenskap. Hennes debutroman Stjärneborg belönades med Katapultpriset för 2003 års bästa debut. Boken jag har läst heter Birgitta och Katarina.

Mycket har skrivits om heliga Birgitta och hennes familj men inte såhär. Jag tyckte inte om det sättet som författarinnan tog sig ann historien eller på det sättet den är skriven. Vissa delar vart jag riktigt upprörd av. Med andra ord så grep den mig – ändå.
Det jag fastnade mest för var den 13-åriga Birgitta och hennes 11-åriga syster Katarinas bröllop. En ren handelshistoria där nya, inflytelserika allianser skapades. Fortsättningen och vuxenlivet för kvinnor inom adeln ter sig som det brukade och vändningen kommer inte hastigt. Behovet av något mer, icke jordiskt i Birgittas liv är en önskan från tidig ålder som inte låter sig utplånas, vad än de vuxna och myndiga i hennes liv bestämmer. Först hennes far och sedan hennes man.
Uppenbarelserna då? DET är intressant skrivet. Kanske var det så, kanske inte. Hur tar jag tillbaka makten över mitt liv?, eller är det något ”annat” som sker?
Sedan finns en sidohistoria i boken som gav mig mersmak. Birgittas dotter Katarina, namngiven efter Birgittas egen lillasyster, är en kvinna som tidigt präglas av sina livserfarenheter. Hon utvecklar en stark lidelse för att uppfylla de mål som modern propagerat för, ibland omedvetet inför det lilla barnet. Barnet växer upp och skapar egna regler för hur hon skall nå de målen samtidigt som hon ständigt söker en bekräftelse från Birgitta.
I ärlighetens namn så blir det en växelhistoria emellan dessa två kvinnor som i slutet av boken befinner sig i storpolitikens nav Rom, ”medans påven sitter i Avignon och äter päron”.
En lättläst historisk roman, skriven av en kvinna om kvinnor som tagit plats i vår historia via den mest patriarkiska vägen av alla – via kyrkan.

måndag, december 15, 2008

Borttappad bok

Torsdagen den 4 dec, glömde en god vän till mig sin bok "Pilgrimsliv" av Hans-Erik Lindström på ett tåg från Stockholm till Linköping/Mjölby. Tågresan startade vid 7-tiden på morgonen.

Vi undrar om någon har sett den, läst den? Har den gett något att fundera över? Som sagt vi är mest nyfikna på bokens resa i landet runt, eller om den finns på en hittegodsavdelning.

söndag, december 14, 2008

Minst sagt komplicerad kärlek

Har just läst ”Sputnikälskling” av Haruki Murakami, den första bok jag läser av författaren.
Historien handlar om en ung kvinna, Sumire, som vid tjugotvå års ålder för första gången blir våldsamt förälskad. Det hela kompliceras av att föremålet för kärleken är en sjutton år äldre gift framgångsrik affärskvinna. Ännu trassligare blir det av att historien om Sumire berättas av en ung man som i sin tur själv är kär i Sumire.

Sumire blir anställd som assistent hos affärskvinnan och följer med henne på en resa till Europa. En dag, när de befinner sig på en grekisk ö, försvinner Sumire spårlöst. En sorts magisk, parallell drömvärld finns hela tiden närvarande i boken och ger den en speciell stämning. I baksidestexten kan man läsa att precis som i ett par av Murakamis tidigare böcker
”håller Murakami en dörr öppen in i en annan värld, en surrealistisk drömvärld, som finns där både som ett hot och en möjlighet”.

Den här boken gav mig mersmak, jag läser gärna fler av den här författaren.

fredag, december 12, 2008

Älskade krig

Jag måste bara tipsa om den senaste boken som jag har läst. Den har titeln Älskade krig och är skriven av Johanne Hildebrandt, ni vet författaren till bland annat bronsålderstrilogin Sagan om Valhalla.

Att läsa Älskade krig var en annorlunda bokupplevelse för mig personligen. JAg läser sällan skönlitteratur om krig, ej heller facklitteratur om samma ämne. Boken handlar om TV-journalisten Sara som efter en stor skandal blir sparkad från sitt jobb som hyllad programledare på TV. Sara blir offentligt mobbad och riskerar att bli skuldsatt eftersom hon inte har något jobb. Hennes sista chans är att acceptera det makabra erbjudande hon fått av en rik affärsman. Sven Banér vill att Sara ska resa till Irak och leta upp hans son Magnus som inte har varit kontaktbar under en längre tid. Magnus är soldat i den amerikanska armén och har legat ute i krig i flera år. För detta uppdrag ska Sara få snuskigt mycket pengar och hon anar att det inte bara är för att det råder krig i Irak som Sven Banér är villig att betala ut denna summa till henne. Något annat ligger bakom och hon är nyfiken på vad.

Sara och Magnus känner varandra sedan tidigare och Magnus är en person som Sara tycker väldigt illa om. Hon känner starkt att hon inte vill åka till ett land där det råder krig och riskera sitt liv för att få tag i honom. Samtidigt har hon inget annat val, om hon inte vill stå utblottad. Sara reser alltså till Irak och förändras för alltid som människa. I Irak möter hon Jasmin, en irakisk tolk som i hemlighet arbetar åt den amerikanska armén. Hon riskerar sitt liv varje dag, både i kriget och genom att arbeta åt "fienden".

Detta är en mycket läsvärd bok som jag verkligen rekommenderar. Om man vill läsa mer om Irak och verkligheten bakom boken kan man gå in på denna blogg.

Boknördar är vi allihopa?

Jag hittade det här roliga boknördstestet och tänkte att detta måste jag dela med mig av. Lycka till!

onsdag, december 03, 2008

Järfälla folkbibliotek bloggar också

Det finns många intressanta bloggar ute på webben. En av dem är Järfälla folkbiblioteks blogg. Som bloggare är Järfälla folkbibliotek (och dess personal) rätt nya. Bloggen startades med ett ryck den 27 oktober i år. Då inleddes bloggbanan med en maratonbloggning (för övrigt ett mycket bra tips!). Sedan dess händer det ständigt saker på bloggen och det är det som gör det extra roligt att följa den - att den är så levande.

tisdag, december 02, 2008

Spännande ungdomsbok



En av de Augustprisnominerade böckerna i år var ungdomsboken Den femte systern av Mårten Sandén. Nu vann den ju inte, men en bra bok är den och detta är värt att nämna tycker jag.

Det är sällan jag har läst en så spännande bok! Från första sidan var jag fast och ville bara läsa vidare för att se hur det hela hängde ihop. I början ar det många personer och släktskap att hålla reda på och då var jag tacksam över det släktträd som finns allra först i boken. Dit återvände jag många gånger under läsningen för att vara säker på att jag förstått allt rätt. Plus för släktträdet alltså!

Själva storyn handlar om tonåriga Jannike som har en något brokig bakgrund, då hon har valsat runt i fosterfamiljer och varit ett "problembarn". Hon befinner sig i början av boken på ett museum där hon är praktikant. Hennes arbetsgivare är gravida Elisabeth som bär på ett mycket speciellt barn.

År 1831 lyckas en man vid namn Karmelius öppna porten till Helvetet med hjälp av sina fem döttrar. Planen är att en av döttrarna ska ta emot Herrn och så småningom föda hans ban, d.v.s. Djävulen. Ritualen blir dock avbruten när tjänsteflickan Carmen och Karmelius yngsta dotter Esther lyckas fly.

Jannike är "synsk" och har syner som är över hundra år gamla. Hon förstår inte riktigt vad det är hon ser, men hon ser det genom Carmens ögon. Man förstår ganska snabbt att hon är en väldigt speciell flicka.

Jannike och Elisabeth blir attackerade av en vätte och det är vid inlämnandet av honom till polisen som de kommer i kontakt med Byrån. Det visar sig snart att Jannike har en särskilt uppgift på jorden och jakten på det onda tar fart.

Den här boken är mycket spännande med stora inslag av fantasy (jättar, troll, vättar och djävulen är några av figurerna man får stifta bekantskap med) och historiska aspekter. Läs den och du kommer hamna i värld du inte trodde fanns.