onsdag, oktober 14, 2009

Det dina ögon ser

Lästips!

Jag har precis avslutat Det dina ögon ser av Christina Wahldén. Författaren är även journalist och har arbetat som polisreporter på Svenska Dagbladet. Hon har följt ett flertal våldsmålsbrott där ungsdomar varit inblandade. Hennes böcker handlar alltid om något aktuellt ämne såsom våldtäkt (Kort kjol), djurrättsaktivister (Cell grön), incest (Ingen behöver veta), hedersmord (Heder), unga som säljer sig på Internet (Eskort) m.m.

Det dina ögon ser kom ut 2008 och handlar om Molly, Tess och Bea som går i samma klass på lastbilsgymnasiet. Molly kommer från en medelklassfamilj och har "allt", Tess kommer från en så kallad vanlig familj och Bea har tuffa uppväxtvillkor med missbrukande föräldrar där pappan dessutom misshandlar mamman.

Några ur klassen kommer få chansen att åka till Baskien och jobba några veckor under utbildningen. Det finns 10 platser så alla kan inte följa med. När läraren berättar vilka elever som är utvalda visar det sig att både Molly och Tess ska få åka, men inte Bea. Bea blir sur och arg. Hon är en tuff tjej som hänger ihop med en äldre halvkriminell pojkvän.

En dag börjar Molly och Bea bråka i verkstan där de ska ha lektion. Tess går emellan och Bea slår till henne. Hon ramlar ihop på golvet, men Bea fortsätter att sparka och slå på Tess. Killarna i klassen smiter snabbt från rummet, även Bea ger sig av. Molly är ensam kvar med Tess när läraren kommer in i rummet. Han ser vad som hänt och ringer ambulans och polis. Tess är medvetslös och ligger på intensiven i flera dagar. Hon är svårt skadad och kommer kanske aldrig att kunna gå igen. Polisen kommer till skolan och förhör eleverna om vad som skett. Till en början nekar alla till att ha sett något, men så småningom berättar Molly vad hon har sett. Det blir rättegång och Bea anklagas för grov misshandel. Molly och hennes klasskompisar vet att de måste vittna om att de såg att det var Bea som misshandlade Tess, men Bea och hennes pojkvän har hotat dem och de är rädda för sina liv.

Till en början var boken lite svår att komma in i, men sedan ville jag bara läsa vidare för att få veta hur det skulle gå. Christina Wahldéns böcker kan i min smak vara lite torra i språket, men ämnet och drivet i berättelsen gör att jag tycker om hennes böcker ändå. Läs och avgör själv vad du tycker!

Inga kommentarer: