tisdag, augusti 01, 2006

Sex liter luft

... är den volym som en människa andas in innan hon dör. Det är också titeln på Andrzej Tichýs debutroman som kom ut förra året. Nyligen belönades han med det prestigefulla Borås Tidnings debutantpris, ett pris som jag tycker han är väl värd.

"Sex liter luft" är en riktigt otäck roman. Den kusliga stämningen smyger sig, närmast omärkligt, fram i texten. I början av boken vaknar den unga huvudpersonen Ivan upp till den första dagen i den första veckan efter en katastrof. Läsaren vet inte vad som hänt, men Ivan är ensam kvar i världen. Han försöker ringa till sina vänner, men ingen svarar. Han ringer på hos grannen, men ingen öppnar. Han sätter på sin TV som visar myrornas krig. Ivans tillvaro blir allt mer förtvivlad och stämningen tätnar. Bitvis befinner sig Ivan i ett hallucinatoriskt tillstånd där dröm och verklighet flyter samman. Ivan befinner sig i ett tomrum. Tichý ger läsaren en fingervisning om detta tomrum redan innan romanen tar sin början där han citerar science fictionförfattaren Stanislav Lem, ett citat som beskriver det absoluta tomrummet.

Läsaren får även följa Ivan innan katatsrofen, men orsaken till den är dold. "Sex liter luft" handlar om människans existentiella villkor, om hennes utsatthet och ensamhet. Tichý beskriver själv sin debutroman som en "apokalyptisk barndomsskildring".

I det senaste numret av bif ("Bibliotek i fokus" - en tidning med intervjuer och boktips och mycket mer som du kan hämta på ett bibliotek nära dig) läser jag att Tichý har kommit halvvägs in i nästkommande roman vilket glädjer mig. Jag tror nämligen att Tichý kommer vara en av de få debutanter som kommer vara ett mer känt namn om tio år. I bif bemöter han också den kritik som riktats mot hans oerhört mörka text med orden "Det mörka bär ibland på något stärkande som är gåtfullt och efteråt kan en renande verkan uppstå".

Väntar med spänning på nästa roman av Andrzej Tichý.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man blir verkligen inspirerad att läsa!