torsdag, november 27, 2008

Annorlunda kärlekshistoria


Våldtagen - en kärlekshistoria av Joyce Carol Oates omarbetad till lättläst svenska är verkligen annorlunda läsning. Boken bygger på Våld (originaltitel Rape) och är i den här versionen återberättad på ett enklare språk av Malin Lindroth. Det är en väldigt direkt och avskalad historia man får ta del av. Det förenklade språket gör att man abrupt kastas in i den otäcka handlingen. Man får verkligen ta del av en osminkad version av ett våldtäktsfall och dess efterdyningar i form av polisförhör och rättegång. Berättelsen är berättad i tredje person och man får framförallt följa offret Teena Maguires och hennes dotters tankar och känslor, både under själva våldtäkten och tiden efteråt. Polisen John Dromoor spelar har en avgörande roll i dramat och till viss del får man även insikt i hur han tänker och varför han agerar som han gör.

För att kort återge handlingen så blir Teena Magauire våldtagen av flera män en kväll när hon och hennes dotter är på väg hem från krogen. Teena är en kvinna som haft smak för män och som tagit med sin dotter till pubar om hon inte kunnat få tag i barnvakt åt dottern. Dottern är 12 år och heter Bethie. På grund av Teenas utsvävande liv har hon fått ett dåligt rykte i staden där hon bor.

Våldtäkten äger rum inför ögonen på 12-åriga Bethie. En av poliserna som kommer till brottsplatsen är John Dromoor. Han och Teena är vagt bekanta och han har alltid tyckt att ryktet om henne ger en orättvis bild av Teena. Dottern Bethie får en stark relation till polismannen och han i sin tur gör allt han kan för att hjälpa Teena genom berättelsens gång. Något som inte är så enkelt eftersom "folket i staden" tycker att Teena får skylla sig själv för att hon blivit våldtagen. Hon var ute sent, hade utmanande kläder och gav sken av att vilja ha sex med okända män. Under rättegången mot våldtäktsmännen ljuger de och säger att Teena frivilligt var med på detta. Att hon blivit skadad av männen skulle bero på att hon hoppat på dem eftersom de inte ville betala för det sexuella umgänge som hon haft tillsammans med dem. Männen säger att de har gjort henne illa i självförsvar. Teena utpekas med andra ord som en prostituerad.

Jag har inte läst Våld som den här boken bygger på och kan därför inte göra jämförelser mellan de båda versionerna. Kanske någon annan har läst den? Jag kommer dock att läsa den, för jag blev gripen av storyn och nyfiken på hur berättelsen är när den inte är så pass avskalad som den är i Våldtagen - en kärlekshistoria.

När jag läste den här boken kände jag att jag blev berörd och arg av innehållet. Det gör den här boken läsvärd. Jag tror inte att boken skulle lämna någon som läste den oberörd. Jag kan inte heller låta bli att koppla boken till en annan historia om våldtäkt, nämligen Kort kjol av Christina Wahldén. Det är en ungdomsbok som handlar om Madeleine. Hon blir våldtagen av två klasskamrater efter avslutningsfesten första året på gymnasiet. Detta hemska ämne är något man bör prata om med framförallt ungdomar och därför tycker jag att både dessa böcker passar bra för boksamtal för t.ex. gymnasieelever.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag använde den här boken för boksamtal på fordonsprogrammet, det var väl lite aningens svårt att få killarna att ta boken på allvar, men det var helt rätt nivå litterärt.. :)