onsdag, juni 04, 2008

Katedralen vid havet

I helgen läste jag en ny bok och det är ju inte något ovanligt i sig. Men när boken är på 700 sidor och man inte kan sluta läsa utan bär den med sig och läser under tiden som man gör allt annat, då har man hamnat i en situation som inte inträffar så ofta. Boken jag läste var "Katedralen vid havet" skriven av den debuterande Ildefonso Falcones de Sierra.

Handlingen utspelar sig i Barcelona under 1300-talet och vi får följa Arnau Estanyols uppväxt och liv i Barcelona och hans strävan att slippa fattigdomen. Både Barcelona och Arnau Estanyol är huvudpersoner i den här romanen som är fylld av spänning, kärlek, orättvisor och intriger. Katedralen är Santa Maria del Mar och den har en central plats i Arnaus liv. Boken fungerar också som en historielektion och visar på samhällets hierarkier, religionens makt och pestens härjningar och visar hur lite betydelse den vanliga människan hade.

Lättlästa tegelstenar hör inte till det vanliga men här har vi en - så läs den!!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Denna bok är nog en av dom bästa jag läst å många år. Spännande, lärorik, innehåller historia med på ett mycket tilltalande sätt. Vi människor har alltid varit bygg stenar i ett samhälls bygge men också föremål för intrigen i maktbalansen. Detta finns i denna bok på ett mycket sätt. Samtidigt är den en hyllning till Barcelona och dess gamla stad.

Elin Wernestad sa...

Jag håller på att läsa boken och den är verkligen bra! Jag gillar böcker där man får "någonting extra på köpet" när man läser dem. I det här fallet historiakunskaper plus att man får lära känna Barcelona som stad. Men framförallt är detta en mustig och tjock härlig bok som har alla ingredienser som en riktigt bra historia ska ha.