torsdag, februari 28, 2008

Läsecirkel med tema Kina

Ja, då var det dags för läsecirklarna igen. Under våren har biblioteket två cirklar igång med tema Kina. Med det kommande OS i Peking känns Kina väldigt aktuellt nu och rapporteringen från livet i Kina har kommit igång på allvar och kommer väl att fortsätta under året. Det är inspirerande och roligt att kunna resonera och reflektera kring det vi läser i cirklarna med det som rapporteras i tidningarna. Förhoppningsvis lär vi oss lite nytt också på kuppen.

Till den första träffen läste båda grupperna en novell av Su Tong som heter "Lika vackra som änglar" som jag tog ur novellsamlingen "Kina berättar: Solskenet i munnen". Su Tong är en produktiv författare och han har bl a skrivit ett flertal noveller om livet på Cedergatan under 1970-talet där vår berättelse utspelar sig.

Det finns en enkelhet i Su Tongs språk som gör att man kommer texten väldigt nära och berättelsen gav nästan en känsla av obehag när man läste den.

Novellen handlar om de två flickorna Xiaoyuans och Zhuzhu som är de allra bästa vänner. Men en bagatell förstör deras vänskap . En serie mycket vardagliga händelser får konsekvenser som ingen kan ana, avundsjuka och hämndlystnad leder fram till katastrof.


En av de första reaktionerna när vi började diskutera texten var att vissa saker i världen är universella, däribland att växa upp och våra relationer till andra människor. Vi fann många beröringspunkter från våra egna och våra barns liv. Att bli osams med sina kompisar och att finna sin plats i olika grupperingar är något universellt och är detsamma vare sig man är i Kina eller Sverige. Novellen slutade på ett sätt på ett ganska öppet och tolkningsbart sätt och det är en av många roliga saker med en läsecirkel att det kommer fram så mycket nya tolkningar som man själv inte tänkt på.


Till nästa gång ska lördagsgruppen läsa "Vilda svanar" av Jung Chang och fredagsgruppen ska läsa "Att leva" av Yu Hua.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul! Jag ska hålla ögonen öppna för era reaktioner!

Anna Gustafsson Chen
(översättare)

Kathy sa...

..oj vad roligt att du uppmärksammat vår läsecirkel

Anonym sa...

Jag ser allt... Man är väl bibliotekarie!

Anna GC

Elin Wernestad sa...

Precis! :-)