tisdag, januari 13, 2009

Bryta om


Jag har precis läst Åsa Anderberg Strollos ungdomsroman Bryta om. Det var verkligen en bok som grep tag i mig och fick mig att stundtals gråta. Boken handlar om Minna som precis ska börja gymnasiet. Hon bor på Södermalm i Stockholms innerstad tillsammans med sin mamma. Hennes föräldrar skildes när Minna var liten och hon har inte mycket kontakt med sin pappa som bor i Bromma med sin nya familj.


Minnas mamma är psykiskt sjuk och har varit väldigt dålig ända sedan Minna var liten. Från att Minna var 5 år har hon tagit hand om sin mamma och fått klara sig själv. Hon har haft sparsam kontakt med pappan p.g.a. att mamman inte fixat att de haft kontakt. Hon har mer eller mindre förbjudit dottern att träffa sin far och antytt att om dottern träffar honom älskar hon inte sin mamma längre. Minna och hennes mamma har levt i ett smutsigt kaos på existensminimum så länge Minna kan minnas.


Minna vill dock mer med livet och försöker få till en fungerande tillvaro på gymnasiet i Skärholmen, med sin utslagna mamma och pojkvännen Eddie som bor i en rivningslägenhet utan fungerande badrum. Livet är inte enkelt och inte blir det enklare av att superpopulära Emma Larsson från Minnas gamla skola börjar i samma klass som Minna.

1 kommentar:

Anonym sa...

bra start