söndag, februari 22, 2009

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho handlar om Veronika som hamnar på ett mentalsjukhus när hon försöker ta sitt liv. Hon ser ingen glädje i att leva. När hon vaknar upp får hon veta att hennes hjärta blivit så svagt av självmordsförsöket att hon kommer att dö. Då börjar hon fundera över livet och plötsligt (och motvilligt) känner hon svagt att hon kanske inte vill dö i alla fall.

Jag tyckte mycket om den här boken. Den är - trots ämnet - fylld med livsglädje. Den väcker en hel del tankar. Man kan inte undgå att börja fundera hur man tar tillvara på livet. Jag funderar också över samhällets rädsla för galningar! Och vad är en galning egentligen?

tisdag, februari 17, 2009

Miljövecka & hemliga trädgårdar

Miljöveckan

Alldeles strax kör Miljöveckan igång på Håbo bibliotek. Det blir bland annat föreläsning med Pär Holmgren om klimatsmart mat och en klimatpjäs; Uppdrag Klimat - Med rätt att leva”. Dessutom Gröna sagostunder för barn och en workshop med botanisten Nanna Malmros som tar med stora och små på upptäcktsfärd bland naturens små gröna. Den som letar sig ned till biblioteket kommer naturligtvis också att hitta tips på intressant läsning om miljö, klimat och energi

Miljöveckan på Håbo bibliotek pågår mellan 21/2-28/2.




En av mina allra bästa läsupplevelser som jag så starkt förknippar med växande och liv är klassikern Den hemliga trädgården av Frances Hodges Burnett.


Den hemliga trädgården är en barn –och ungdomsbok, men även du som är vuxen kan bli fängslad av denna gripande berättelse om flickan Mary som efter att ha förlorat sina föräldrar i en epidemi i Indien hamnar i England hos en släkting.

Mary är en bortskämd och ensam liten flicka när hon anländer till sin farbrors ödsliga och stora hus ute på den engelska heden. Det är inte bara den friska luften, mjölken och maten som gör att Mary börjar förändras och utvecklas. Nej, det är den hemliga trädgården - ett ställe som ingen fått besöka på över tio år. Marys envishet leder henne till slut till både dörr och nyckel. Med hjälp av pojken Dickon, den lilla rödhaken och en av husets mystiske invånare väcker Mary den igenvuxna trädgården till liv. Om du vill uppleva hur heden luktar efter regn, hur den kraftfulla myllan sätter sprätt på växtligheten eller påminnas om att även barn behöver rätt förutsättningar för att växa och utvecklas måste du bara läsa Den hemliga trädgården!



Den hemliga trädgården -igen!

Det finns flera hemliga trädgårdar. Jag vill gärna ta tillfället i akt och visa dig vägen till en annan av mina favoritplatser -en plats där du kan hitta en ovanlig men fantastisk växtlighet. Nätverket Den hemliga trädgården bildades för att lyfta fram världslitteraturen för barn, både den som finns översatt och den som väntar på att översättas. Macondoprojektet har kommit till för att utgöra en vägvisare till världslitteraturen. På deras webbsida www.macondo.nu- hittar du både lästips på skönlitteratur från Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika och artiklar, länkar och kartor!


Mycket material finns att ladda ned, men nyligen kom Världens barnboksförfattare -från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern presenterade av Britt Isaksson och Sven Hallonsten. Boken finns att låna på Håbo bibliotek!




måndag, februari 16, 2009

Döden - en del av livet

Döden - en del av livet

Detta är ett av mina svåraste inlägg att skriva. ”Döden – en del av livet” är en bok av Rune Nilsson.

Det är svårt att skriva för att ämnet är svårt. När jag såg boken först på biblioteket reagerade jag på författarens namn, Rune Nilsson. Jodå, det är min folkhögskolelärare. Rune är en av de effektivaste människor jag känner till, så jag blev egentligen inte särskilt förvånad över att han hade kommit med denna bok.

Titeln på hans bok får mig att tänka på Bo Setterlinds dikt ”Döden tänkte jag mig så”.

Men Nilssons bok är en bok som man kan använda för att planera det jordiska innan man dör.
Hur livet är efter döden vet vi föga om. Han menar att det är av vikt och att det underlättar för efterlevande om man har planerat sin begravning, skriver testamente osv.

Detta är kanske inte saker som man tänker på när man är mitt uppe i livet med familj, hus, hund och semester. Men plötsligt kan man vara nära döden. Ibland kommer den hastigt även till dem som är just mitt i livet. Svåra sjukdomar eller olyckor kan drabba oss.

Nilsson skriver om de svåra sakerna, att få dö värdigt, få en värdig vård om man är sjuk. Han skriver om sorg och tröst. Vad den som sörjer ska försöka tänka på, men också vikten av att få sörja färdigt. Vidare vad andra runt den sörjande kan göra för att finnas där till stöd. Ibland hur kanske den gemensamma tystnaden kan vara ett stöd, bara man finns där till hands.

Boken kan man använda individuellt för att ta itu med just praktiska saker att ordna. Men det finns också en studieplan uppdelad på sju sammankomster så att boken kan användas i studiecirkelform.

Rune Nilssons goda egenskaper är det mänskliga, det goda, som han ger uttryck för i bokens svåra ämne och att han skriver enkelt och ledigt. Det gör att man kan ta till sig det han skriver och man kan kanske ta sig över den egna spärren och för enkelhetens skull förbereda sig på det man kan medan man är livet.

Hjärtans fröjd


På Världsbokdagen den 23 april 2009 får gymnasiet där jag arbetar författarbesök. Då kommer Per Nilsson för att träffa alla som går i årskurs 2. Inför detta besök läser eleverna böcker av honom. Självklart läser även jag hans böcker, mer än gärna dessutom, eftersom de är så bra! Några har jag förstås redan läst tidigare, några är helt nya för mig.

En av de bästa är Hjärtans fröjd. I denna bok skildrar författaren hur det är att vara ung och kär. Boken är från 1992, men känns inte tidsbunden förutom på en enstaka passage där bokens huvudperson sitter med en LP-skiva i handen. Killen i boken blir förälskad i en tjej han ser på bussen varje dag på väg till skolan. Efter många månader och mycket trånande börjar han av en slump prata med henne. De blir kompisar och kära och livet är underbart. Men så reser killen till USA över sommarlovet och när han återvänder hem har saker hänt. Tjejen är inte längre tillgänlig. Var hon det någonsin, egentligen? Sa hon inte att hon inte kunde...
Bokens är skriven ur en killes perspektiv, en kille strax under vuxenålder, men det kunde i princip lika gärna varit en tjej i huvudrollen, för den första stora förälskelsen är inte beroende av kön.
Läs, njut och känn igen dig!

söndag, februari 15, 2009

Tystnadens hus


Är du sugen på att läsa en spännande läskigt bra ungdomsbok? Prova Tystnadens hus av Magnus Nordin. Boken handlar om Stella. Hennes föräldrar dog när hon var liten och hon har knappt några minnen från den tiden. Stella växer upp på Fader Davids gård. Fader David är en sträng och elak sektledare som styr barnen på sin gård (ett slags barnhem) med järnhand. Stella och en annan av ungdomarna i Fader Davids våld lyckas fly. De är livrädda att han ska leta reda på dem och bestraffa dem. Genom Stellas kompis får de tag i en lägenhet där de kan bo till en början. Det är i ett rivningshus, vilket innebär att ingen annan bor där. Huset är öde eftersom det ska rivas när som helst. Stella får inte lämna huset med risk för att hon ska bli hittad av Fader David. En dag ser hon en liten flicka nere på innergården. Hon är kanske sju år och har en röd sommarklänning på sig. Flickan säger att hon bor i huset tillsammans med sin pappa. Mamman är försvunnen. Hon skulle gå ner i källarförrådet och hämta en klänning till flickans docka, men kom aldrig upp igen. På nätterna hör Stella mystiska skrapande ljud...


Jättespännande bok som sätter fart på fantasin! Kanske inte ska läsas på kvällen om man är mörkrädd av sig.

fredag, februari 06, 2009

En ”levande” bok!

Boken Tjuvlyssnat kom ut 2007 och borde i rimlighetens namn vara gammal, eller? Damon Rasti och Gloria Hedman, som är redaktörer till boken får man väll säga, plockade upp idén från New Yorks hemsida med att sätta på print det som du och jag säger i vår egen vardag på sin hemsida. En lösryckt mening eller två kan bli helt absurd att läsa och man får många sköna gapflabb eller vad sägs om:

Åre torg
Tjej 1: Killarna från igår verkar ju rätt smarta. De går på KTH liksom!
Tjej 2: Jaha. Är det en ny drog?

Så varför skrev jag att boken inte var förlegad – jo även om boken kanske är gammal så är hemsidan mycket levande. Är det kö på pappersupplagan i bibblan kan du alltid ta dig en titt på http://www.tjuvlyssnat.se/ och finna mer vardaglig galenskap.