måndag, februari 16, 2009

Hjärtans fröjd


På Världsbokdagen den 23 april 2009 får gymnasiet där jag arbetar författarbesök. Då kommer Per Nilsson för att träffa alla som går i årskurs 2. Inför detta besök läser eleverna böcker av honom. Självklart läser även jag hans böcker, mer än gärna dessutom, eftersom de är så bra! Några har jag förstås redan läst tidigare, några är helt nya för mig.

En av de bästa är Hjärtans fröjd. I denna bok skildrar författaren hur det är att vara ung och kär. Boken är från 1992, men känns inte tidsbunden förutom på en enstaka passage där bokens huvudperson sitter med en LP-skiva i handen. Killen i boken blir förälskad i en tjej han ser på bussen varje dag på väg till skolan. Efter många månader och mycket trånande börjar han av en slump prata med henne. De blir kompisar och kära och livet är underbart. Men så reser killen till USA över sommarlovet och när han återvänder hem har saker hänt. Tjejen är inte längre tillgänlig. Var hon det någonsin, egentligen? Sa hon inte att hon inte kunde...
Bokens är skriven ur en killes perspektiv, en kille strax under vuxenålder, men det kunde i princip lika gärna varit en tjej i huvudrollen, för den första stora förälskelsen är inte beroende av kön.
Läs, njut och känn igen dig!

Inga kommentarer: