tisdag, februari 17, 2009

Miljövecka & hemliga trädgårdar

Miljöveckan

Alldeles strax kör Miljöveckan igång på Håbo bibliotek. Det blir bland annat föreläsning med Pär Holmgren om klimatsmart mat och en klimatpjäs; Uppdrag Klimat - Med rätt att leva”. Dessutom Gröna sagostunder för barn och en workshop med botanisten Nanna Malmros som tar med stora och små på upptäcktsfärd bland naturens små gröna. Den som letar sig ned till biblioteket kommer naturligtvis också att hitta tips på intressant läsning om miljö, klimat och energi

Miljöveckan på Håbo bibliotek pågår mellan 21/2-28/2.




En av mina allra bästa läsupplevelser som jag så starkt förknippar med växande och liv är klassikern Den hemliga trädgården av Frances Hodges Burnett.


Den hemliga trädgården är en barn –och ungdomsbok, men även du som är vuxen kan bli fängslad av denna gripande berättelse om flickan Mary som efter att ha förlorat sina föräldrar i en epidemi i Indien hamnar i England hos en släkting.

Mary är en bortskämd och ensam liten flicka när hon anländer till sin farbrors ödsliga och stora hus ute på den engelska heden. Det är inte bara den friska luften, mjölken och maten som gör att Mary börjar förändras och utvecklas. Nej, det är den hemliga trädgården - ett ställe som ingen fått besöka på över tio år. Marys envishet leder henne till slut till både dörr och nyckel. Med hjälp av pojken Dickon, den lilla rödhaken och en av husets mystiske invånare väcker Mary den igenvuxna trädgården till liv. Om du vill uppleva hur heden luktar efter regn, hur den kraftfulla myllan sätter sprätt på växtligheten eller påminnas om att även barn behöver rätt förutsättningar för att växa och utvecklas måste du bara läsa Den hemliga trädgården!



Den hemliga trädgården -igen!

Det finns flera hemliga trädgårdar. Jag vill gärna ta tillfället i akt och visa dig vägen till en annan av mina favoritplatser -en plats där du kan hitta en ovanlig men fantastisk växtlighet. Nätverket Den hemliga trädgården bildades för att lyfta fram världslitteraturen för barn, både den som finns översatt och den som väntar på att översättas. Macondoprojektet har kommit till för att utgöra en vägvisare till världslitteraturen. På deras webbsida www.macondo.nu- hittar du både lästips på skönlitteratur från Afrika, Asien, Mellanöstern och Latinamerika och artiklar, länkar och kartor!


Mycket material finns att ladda ned, men nyligen kom Världens barnboksförfattare -från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern presenterade av Britt Isaksson och Sven Hallonsten. Boken finns att låna på Håbo bibliotek!




Inga kommentarer: