måndag, augusti 21, 2006

Stillsamt


Vem vågar sommaren? är Katarina Kieris nya roman. För första gången skriver Kieri prosa för vuxna. Vi känner sedan tidigare till hennes ungdomsböcker. Dansar Elias? Nej! fick Augustpriset för något år sedan. Katarina Kieri skriver också lyrik.

Den nya romanen är en bok som berättas i ett långsamt tillstånd. Här finns inte särskilt mycket yttre action, utan boken rör sig kring förskolläraren Majkens inre värld. Kring vem hon är, var hon kommit från och varför allt blev som det blev. Men också kring hur framtiden kan komma att te sig.

Majken har lånat ett sommarhus av sin granne medan hennes barn är på västkusten med sin pappa. Vistelsen i huset innebär att Majken kommer sin granne närmare, helt ofrivilligt, trots att grannkvinnan inte är fysiskt närvarande. Majken får dock oväntat besök...

Vem vågar sommaren? skulle jag vilja påstå är en roman som handlar om existentiella frågor. Jag vill rekommendera den till alla som vill sänka tempot stund och reflektera över tillvaron.

2 kommentarer:

Jenny A, gästbloggare sa...

Det är spännande att Kieri nu skriver för vuxna. Upplever du att det är just en "vuxenbok"?

Anna-Stina, gästbloggare sa...

Ja, det är väldigt mycket en vuxenbok. Jag tror inte att den här boken skulle fungera alls på gymnasiet eller i grundskolan. Boken behandlar "vuxenämnen"...