tisdag, augusti 08, 2006

Svinalängor och traktorhistoria på ukrainska - två boktips

Äntligen vill jag bara tokrekommendera ett par böcker som jag har haft nöjet att läsa under semestern. Susanna Alakoskis debutroman Svinalängorna berörde verkligen djupt som en tragisk men också briljant barndoms- och tidsskildring. Ett tidigt 70-tal, moderna miljonprogramslägenheter och en miserabel tillvaro med alkoholiserade föräldrar utgör i grova drag scenbilden där huvudpersonen Leena med sina kompisar och "livlinor" Åse och Riitta befinner sig. Med språklig skicklighet och faktiskt också en underliggande humor gör Alakoski detta till en riktigt läsvärd "feel sad"-bok.

En kort berättelse om traktorer på ukrainska av den brittiska författaren Marina Lewycka (född i Ukraina) är en historia som man kan tycka mycket om - ja, man kan ha många åsikter om den också. Berättelsen är lite svår få grepp om: den är dråplig och humoristisk, befolkas av lätt överdrivna karaktärer, men med mörkare stråk och insikter om hur människor fungerar (t.ex. i sin relation till syskon och föräldrar). DN Kulturs recensent har också definitionsproblem: "Bästsäljare, action, ibland fars och däremellan historisk krönika med tragiska drag." I recensionen finns också ett intressant resonemang om vad som gör en bästsäljare... Jag tyckte i vart fall att den funkade som trivselläsning i hängmattan (solstolen, öronlappsfåtöljen, schäslongen, på utedasset...).

2 kommentarer:

Jenny A, gästbloggare sa...

"En kort berättelse om traktorer på ukrainska" låter inte som en väldigt lockande titel men en titel att minnas... blir nyfiken.

Jesper sa...

Jag tycker att bara titeln "En kort berättelse om traktorer på ukrainska" gör det värt att kolla upp boken. Alldeles för lite bra boktitlar nu för tiden.