måndag, januari 22, 2007

Läsecirkel med tema Vänskap - Träff I.

Äntligen är läsecirkeln igång igen! Vi träffades i lördags och vi fikade och pratade om novellen "En näve dadlar" skriven av den sudanesiske författaren Tayeb Salih. Novellen är publicerad i tidskriften Karavan, som finns att låna på biblioteket.

Novellen handlar om en pojke som älskar sin farfar – en man som alla bybor ser upp till. En dag händer något som får pojken att betrakta sin farfar i ett annat ljus. Det är dagen då dadlarna ska skördas. Den lille pojkens illusioner slås i kras och han erfar en förlust, men samtidigt har han kanske funnit en vän…

Temat för läsecirkeln är Vänskap och vi pratade om hur vänskap egentligen uppstår. Hur går det till när man får en vän? Är det kanske så att en konflikt kan leda till vänskap? Pojken i novellen förlorar sin hjältekänsla inför farfar, men där finns också grannen Masoud som farfar ogillar skarpt. Vi samtalade om möjligheten att pojken fann en i vän i Masoud, trots att texten inte berättade om detta. Berättelsen fortsätter utanför textens ramar och vi diskuterade vidare om var pojkens pappa egentligen höll hus. Hans frånvaro var närvarande i texten. Tayeb Salihs vackra miljöbeskrivningar och om texten möjligtvis var självbiografisk var också ämnen som ventilerades.


Vi diskuterade också språkets betydelse för känslan i texten och översättningars problematik. Kan vänskapen vara ordlös och outtalad? Den korta novellen öppnade upp för många frågor och när jag gick hem för dagen förundrades jag över att den lilla texten rymmer så mycket mer än ord sammansatta till meningar på 3 ark papper.

Boktips! Tayeb SalihUtvandringens tid.

Vill du vara med och diskutera här på bloggen? Välkommen att skriva din kommentar. Till nästa gång läser vi Tahar Ben Jelloun – Den siste vännen!

Inga kommentarer: