onsdag, april 08, 2009

Deckarpyssel för påsklovslediga på Håbo bibliotek



Inspirerade av den norska traditionen att läsa påskdeckare bestämde vi oss för deckar-tema under påsklovsveckan. Allt inleddes med att Sebastian från ”Detektiven King-Kong” (alias Siv Andersson) besökte oss på biblioteket. Figuren Sebastian har vi tidigare använt oss av i ett läsprojekt från i höstas så det var lätt att ta in honom igen.

Sebastian berättade lite om vad som hände honom när han blev detektiv tillsammans med sitt marsvin King-Kong, och tipsade också om andra bra deckarhistorier. Han visade hur man själv kan bli detektiv och till exempel spionera på någon när man låtsas läsa en tidning. Det är viktigt att inte glömma bort att vända blad i tidningen lite då och då, sa Sebastian, eftersom andra kan bli misstänksanna annars. Andra knep som Sebastian lärde ut var hur man med hjälp av en förklädnad kan undvika att bli igenkänd . Man kan också kan ändra sin gångstil, till exempel halta lite, om man inte vill att andra ska ana vem man är.

Sedan blev det dags för deckarpyssel och det tillverkades kikare, fantombilder och påskkort med hemlig text. Idéerna till pysslet fick vi från ”Deckarboken” av Dan Höjer.

Under påsklovsveckan hade vi också tipsrunda med deckarfrågor och en deckargåta att lösa på barnavdelningen.


Christina Norén och Siv Andersson
Håbo bibliotek

Inga kommentarer: