tisdag, april 07, 2009

"Den goda viljan" av Karin Fossum


När vi kommer in i berättelsen har tre unga män åkt ut till en stuga vid en sjö. En av dem är psykiskt sjuk, är intagen på en psykiatrisk klinik men har permission över helgen. De åker ut på en båttur och och en av männen (han som är psykiskt sjuk) kastar sig plötsligt ut i vattnet och sjunker. De två andra gör ingenting för att rädda honom.

Kommisarie Konrad Sejer och Jakob Skarre kallas till platsen. Flera frågetecken finns angående dödsfallet. Är det verkligen självmord? Så småningom får vi reda på att det finns en mörk händelse i det förflutna som haft stor betydelse för händelseutvecklingen.

Genomgående finns i boken en frågeställning om vem som egentligen är ond eller god. Fast man betraktar sig som en god människa kan man hamna i omständigheter som gör att man handlar orätt. Det är lätt att vara god så länge man inte utsätts för svåra prövningar…

Karin Fossum skriver ofta om utsatta och lite sköra och psykiskt instabila personer. Jag läser om henne att hon har arbetat både med psykiskt sjuka och med utvecklingsstörda och det märks att det är ett ämne som ligger henne nära.

En bra bok!

Inga kommentarer: