torsdag, april 16, 2009

Innan döden kom


Elizabeth George tillhör mina pålitligaste husgudar och därför lät jag en av hennes senaste böcker följa med på påskresan.

I slutet av boken blir kriminalkommisarie Thomas Lynleys fru mördad av en tolvårig pojke. Hur kan en så ung människa begå ett så kallblodigt mord? Den frågan bär man med sig när man börjar läsa den här boken, som till skillnad från Georges andra romaner inte är någon traditionell deckare. Thomas Lynley och Barbara Havers figurerar inte överhuvudtaget i historien, utan läsaren får stifta helt nya bekantskaper.

Huvudpersonen Joel växer upp i Nort Kensington; en av Londons tuffaste förorter. Pappan har dött under tragiska former och mamman sitter på mentalsjukhus, oförmögen att vara förälder till sina barn. Joel blir tillsammans med sina syskon, femtonåriga Ness och sjuåriga Toby, dumpade på sin fasters trapp när farmodern flyttar till Jamaica. Fastern gör sitt bästa för att ta hand om de vingklippta syskonen, men förmår inte hantera alla de problem och sorger som syskonen bär på. Joel tar på sig huvudansvaret för sin lillebror och när brodern börjar trakasseras ser han sig tvungen att ta till en lösning vars konsekvenser han inte kan förutse.

Boken skulle, som de flesta av Georges böcker, vinna på att kortas ned en smula. Trots det är boken mycket välskriven och läsvärd. Jag blev väldigt tagen av Joels försök att efter bästa förmåga trygga familjens tillvaro och göra det rätta. Han har många vuxna omkring sig som också försöker få ordning på syskonskaran, men de har aldrig någon chans mot de starka krafter som styr livet i North Kensington.

Inga kommentarer: