fredag, juli 28, 2006

Tillbaka till Iran

För ett tag sedan såg jag ett avsnitt av serien En svensk berättelse på Kunskapskanalen. Antonio de la Cruz intervjuar svenska författare som många gånger har sitt ursprung i andra länder. I programmet intervjuades Azar Mahloujian som för 20 år sedan lämnade Iran och som sedan dess levt i exil. Efter 19 år vågade hon sig tillbaka för ett besök i Iran och efter tre besök så skrev hon boken. Det är en lättläst och gripande berättelse som lämnar mig med många tankar. Framförallt frågan kring hur man kan agera, protestera mot regimer i andra länder som en "vanlig" människa? Azar Mahloujian ger exemplet att utesluta vissa författare vid uppläsningar eller bokmässor här i Sverige för att de "stöder regimen". Men när hon besöker Iran är ofta dessa författare djupt älskade av folket och de förstår inte alls vår "bojkott". De är författare - inte regimen.

Broderier

Jag läste Marjane Satrapis nyöversatta serieroman Broderier för ett tag sedan. Vill du ha dig ett gott skratt, så kan jag verkligen rekommendera den!

Boken får en att undra om kvinnor världen över verkligen alltid är såhär frispråkiga så fort männen lämnar rummet. Kanske är tjejsnacket ett sätt att raljera över och skratta åt makten. D v s ett sätt att stå ut med att inte få bestämma vem man ska gifta sig med, att behöva vara oskuld fram till bröllopsnatten och annat som stänger in flickor och kvinnor inom begränsande ramar. Så är det ju i många länder.

En reflektion jag gjorde i våras när jag hade litteraturdiskussioner med ungdomarna på min arbetsplats (gymnasieskola), var hur könsbundet eleverna väljer bok. Jag hade till exempel en grupp som valt att läsa Ondskan av Jan Guillou. Bara killar. Sedan en grupp som läst boken Eskort av Christina Wahldén, om en gymnasieflicka som erbjuder bilder och tjänster via nätet. Bara flickor. Så är det ofta.

Hur skulle jag ha kunnat påverka eleverna att bli lite bredare i sitt val av böcker, det funderar jag över. De hade fyra böcker av olika slag att välja mellan. Vill killar bara läsa om killar och tjejer om tjejer?

tisdag, juli 25, 2006

Flyga drake

I sommar har jag haft flera intressanta läsupplevelser. En av dem är "Flyga drake" - en bok som kommer stanna kvar länge hos mig. Författaren heter Khaled Hosseini och han skriver rakt in i mitt hjärta.

Berättelsen handlar om Amir och Hassan som växer upp tillsammans i ett Afghanistan där talibanerna ännu inte gripit makten. Amir och Hassan har ett alldeles speciellt band som gör dem oskiljbara. De har haft samma amma och mödrarna har, på olika vis, försvunnit ur deras liv vid födseln. Pojkarnas sammanbundna öden har dock en väsentlig skillnad. Amir är son till en högt uppsatt man och Hassan är deras tjänare.

Berättarjaget är Amir och det är ur hans ögon läsaren får ta del av Afghanistans tragiska historia. För mig handlar "Flyga drake" främst om vänskap och svek. Jag berörs starkt under läsningen - blir tårögd och småler också ibland.

Läs "Flyga drake" och förundras över den lilla människans mod i en alltför komplicerad verklighet.

söndag, juli 23, 2006

Morden i Buttle

Jag har just läst ut Annika Bryns nya kriminalroman Morden i Buttle. Mina förväntningar, som var ganska högt ställda, infriades! Boken är spännande och Bryn är en god människokännare.

Polisen Margareta Davidsson ska ta några veckors välbehövlig semester på Gotland. Det dröjer dock inte många timmar innan hon dras in i en mordhistoria, som hon har alltför svårt att slita sig ifrån. En historisk parallellhandling med ett mord som kan kopplas till nutiden finns också närvarande.

Det jag uppskattar mest är huvudpersonens livsfunderingar och hennes enastående mod och kyla i utsatta situationer.

Mycket välberättat. Rekommenderad semesterläsning!

lördag, juli 15, 2006

Valerie Solanas dramatiska liv

Valerie Solanas var den kvinna som skrev SCUM-manifestet. SCUM= Society for Cutting Up Men. Hon sköt också Andy Warhol som närapå dog av skadorna. 1988 dog Valerie Solanas själv ensam och utblottad på ett hotellrum i San Francisco.

Om henne har Sara Stridsberg skrivit den fiktiva romanen Drömfakulteten. Jag tyckte om Stridsbergs debutroman Happy Sally, som handlade om "kanalkrossaren" Sally Bauer. En simmerska och unik kvinna för sin tid.

Nu har Stridsberg tagit sig an ytterligare en egensinnig icke-fiktiv kvinna, och vad tycker jag då om Drömfakulteten? Jag har just kommit halvvägs, men frågan är om jag kommer så mycket längre. De första sidorna i boken tilltalade mig genom sitt språk och det speciella berättarperspektivet. Solanas för själv en dialog med berättaren genom romanen.

En stor del av boken utgörs också (såhär långt) av dialog mellan Valerie och hennes mamma Dorothy. Språket är mycket poetiskt och på ett sätt fängslande. Å andra sidan innehåller boken mycket upprepningar av vad som kanske kan vara författarens "darlings", uttryck som författaren själv skapat, men som man som läsare bäst avnjuter EN gång, inte flera.

Såhär i slutet av min semester behöver jag verkligen en riktigt bra bok, något som får mig att glömma tid och rum. Tyvärr är inte Drömfakulteten den boken. Men omslaget är snyggt. ;-)

torsdag, juli 13, 2006

Mannen i sjön


Ingen av Indridasons deckare har gjort mig besviken - inte heller hans senaste - Mannen i sjön!
Hans andra deckare, Kvinna i grönt, finns nu också i pocket, om man, av någon outgrundlig anledning, inte vill låna den på biblioteket!

tisdag, juli 11, 2006

Nytt för unga

Jag har under veckan läst två nya ungdomsromaner, som är olika men läsvärda.

Den första är Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius. Det här är en bok i stil med Per Nilssons Hjärtans fröjd och Katarina Kuicks Den första gång jag såg dig. Sidorna fylls av några få meningar som gestaltar hur ett förhållande mellan två unga personer inleds, och slutligen avslutas. Trots de sparsmakade boksidorna är boken inte lättläst. Det är alltför mycket som man som läsare måste fylla i själv och det slår mig att boken egentligen kanske är för folk i min ålder (30-35), snarare än för 16-åringar.

Den andra boken är Det fattas en tärning av Johanna Thydell. Många älskade hennes debutroman och har säkert väntat på nummer två. Johanna Thydell har en alldeles speciell fömåga att skriva okonstlat och autentiskt. När huvudpersonen, som omväxlande skildras som 11- och 16-åring, beskriver en pojkes hår som "skitkrulligt", då förstår man precis vad hon menar.

Boken handlar om Puck, som har blivit lämnad av sin pappa och som aldrig mer vågar släppa någon nära, i rädsla för att bli lämnad igen. Och jag lovar... inte ett öga torrt i slutet av den här boken heller!

onsdag, juli 05, 2006

Kvinnoväktarna


Vissa böcker är liksom svåra att komma in i. Det är något med själva sättet att berätta en historia. Så tycktejag när jag började läsa Kvinnoväktarna av Amin Zaoui, men denna bok är så fylld av helt osannolika skrönor att jag ändå fortsatte att läsa. När jag läst ut boken, tror jag att jag på ett ungefär förstår vad boken handlar om och jag har fått en hel del mustiga berättelser till livs! Författaren är född i Algeriet och boken utspelar sig i öknen.

måndag, juli 03, 2006

Den siste vännen

Den siste vännen av Tahar Ben Jelloun är kanske en ganska banal historia om vänskap berättat ganska traditionellt - tre vänner ger varsin version av ett händelseförlopp? Ändå grep den tag i mig och jag vågar nästan säga att jag tycker att detta var En Bra Bok!
Berättelsen börjar i Marocko där Ali och Mamed hittar varandra på skolan där de går och de blir vänner. Berättelsen följer dem sedan genom livet, via en mycket upprörande skildring av hur de båda hamnar i fängelse, fram till att de är mogna män med familjer - Mamed har emigrerat till Sverige och hans skildring av Sverige kontra Marocko är väldigt bra. Men en dag skickar Mamed ett brev till Ali där han förklarar att deras vänskap är över - och aldrig varit annat än en illusion!
När jag lämnade tillbaka boken såg jag att jag är den enda som lånat den. Kan det bero på omslaget? Hursomhelst hoppas jag att fler hittar till denna, mycket lättlästa men engagerande bok!