söndag, februari 11, 2007

Omslagets betydelse


Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Och det är nog sant. I alla fall så tror jag att vi som arbetar mest med ord ofta har en tendens att tillmäta bilden för lite betydelse. Bilder kan till exempel skapa associationer och stämningar. När det gäller just bokomslag känns det viktigt att bilden på framsidan förmedlar en känsla av vad bokens innandöme har att erbjuda.

Jag har precis läst en bok som - turligt nog - inte alls infriade de förväntningar som omslaget skapade hos mig. Romanen är Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld. Tänk efter, vad skulle ni säga att det är för en slags bok om ni tittar på framtidan? Själv tänkte jag direkt - "svensk chick lit", eller "typ svensk ungdomsbok" - som eleverna på gymnasiet brukar säga. En ung tjej som har problem antingen med kärleken, sina föräldrar eller kompisar - förmodligen har hon alla dessa problem. Och som är skriven på ett lite klämkäckt alt. socialrealistiskt sätt.

Men den här boken visade sig vara MYCKET bättre än så. Visserligen handlar det om en ung vilsen tjej som just blivit grymt sviken i kärlek. Men sättet boken är skriven på är så olikt det självömkande greppet som ofta finns i chick lit, eller det pekpinneaktiga i ungdomsböckerna. Det är svårt att tro att författaren är debutant, för hon har ett så lysande självklart språk.

Tack för att helgläsningen överträffade förväntningarna. Och - om boken kommer i pocket, byt gärna omslag!

3 kommentarer:

Ulrika Danielsson sa...

Det är trist när bokomslag ställer sig i vägen för själva innehållet, eller blir missvisande. På tal om omslag - kolla in Ben Watts självbiografi Patient (med inbyggd patientbricka!)!

Anonym sa...

I Bon nr 33 låter man 2 amerikanska "bokomslagsexperter" titta på 7 romaners omslag och uttala sig om dem. Det blir speciellt intressant när det är svenska författare som de inte alls känner till.

Malin

Anonym sa...

Omslaget är ju ett sätt för förlaget att signalera vilken typ av bok det är och på så sätt hitta läsare som vill läsa den. Lägger man sig i fel genre lär man missa folk som hade tyckt om den och fånga läsare som inte uppskattar den ...

//JJ