måndag, oktober 29, 2007

Läsecirkel, träff 2


Så har vi då träffats för andra gången i vår läsecirkel. Till den här gången har vi läst Den osynliga väggen av Harry Bernstein. Det är inte konstigt att denna bok har uppmärksammats så mycket, att debutera som författare vid 96 års ålder är förstås häpnadsväckande. (Nu har han faktiskt skrivit en del noveller tidigare men detta är hans första bok.)

Den berättar om Arrys uppväxt i en liten ort utanför Manchester och den utspelar sig strax före och under första världskriget. På ena sidan av gatan bor de judiska familjerna dit Arry hör och på andra sidan gatan bor de kristna. Mellan gatans sidor har vi den osynliga väggen. man lever sida vid sida men man umgås inte. Det är ett hårt och fattigt liv med sträng religiös kontroll. Pappan är alla rädda för men mamman försöker få allt att gå ihop hemma. Kärlek mellan kristna och judar är helt förbjudet men kärleken bryr sig inte alltid om gränser.

Boken visar upp ett samhälle som inte längre finns och vi förundras över hur mycket som har skett under ett sekel. Vi pratar mycket om att minnas och vi tycker att det är helt otroligt hur författaren kan minnas så mycket om sin barndom. När vi pratar i gruppen så visar det sig att skillnaderna är stora mellan oss, några kommer ihåg mycket från sin barndom och andra ingenting och vi diskuterar mycket kring vad det kan bero på. Relationerna mellan personerna i boken är av stor vikt och vi kommer snart in i en diskussion kring relationer mellan man och kvinna och mellan förälder och barn. Det blir en diskussion rent allmänt men också kring våra egna relationer med föräldrar, våra partners och våra barn.

Vi tycker väl inte att det är en höjdare språkligt sett utan behållningen av boken ligger i själva berättelsen, om en barndom från en svunnen tid. Den barndomsskildring vi ska läsa till nästa möte är"Inga fler lögner" av M.J Hyland. Vi ses...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh så mysigt med en läsecirkel. Det måste vara jättegivande!

Elin Wernestad sa...

Det är jättemysigt och jätteroligt! Att läsa behöver inte vara någon ensam aktivitet tycker jag. Det är mycket roligare att få ventilera det man läst med andra och få andras åsikter och perspektiv på boken man läst. Då är läsecirklar alldeles utmärkta. Dessutom får man fika :-)

Anonym sa...

Amateure Sex

private fickkontakte

sexcams