Bilder från vårt senaste litterära café!
Created with Admarket's flickrSLiDR.
Ett ständigt omformande samtal om böcker och läsning på Håbo bibliotek. Barbapappa är vår maskot från barnavdelningen.
Created with Admarket's flickrSLiDR.
Skrev Elin Wernestad 4 comments
Ämnesord: Litterärt café
Nu har vi haft vårt första litterära café för våren. Vi hade inget riktigt tema denna gång utan kastade oss fram mellan olika genrer. Först skröt Malin lite om vårt bibliotek, utlånen har ökat med 6,4% från 2006 - 2007! Jätteroligt! Efter att vi lovordat oss själva satte vi igång och boktipsade.
Christina berättade om en ny barnbok "Tråmånsafton" av Adam Dahlin. Boken handlar om en pojke som har tråkigt och går över till grannen Jonny, grannen berättar att det är ju faktiskt tråkmånsafton så det passar jättebra att han har tråkigt. De börjar göra tråkiga saker som att städa eller meta utan mask. Men de hittar så roliga saker när de städar och får upp en cykel och en slalomutrustning när de metar att det inte blir så tråkigt. Till sist tittar de på Antikrundan för det hör till tråkmånsafton! Christina tipsade också om att Stina Wirsén kommit ut med två ny böcker i den jättemysiga serien för småbarn: "Vem är...?" . De ny titlarna i bokserien heter "Vem är ensam?" och "Vems mormor?"
Pernilla berättade sedan att hon läst biografin "När livet stannar" av Malin Sävstam. Malin Sävstam var en av de svenskar som befann sig i Thailand julen 2004 och drabbades av tsunamin. Hon berättar om det ofattbara att förlora både sin man och två av sina tre barn. Boken beskriver de hemska händelserna och känslorna efteråt, den enorma sorgen och hur hon försöker skapa mening i hennes raserade liv. En tung men gripande bok!
Jag berättade först om en uppmärksammad amerikansk debut, Marisha Pessl och hennes "Fördjupade studier i Katastroffysik" Boken är ett måste för alla som gillade "Den hemliga historien" eller är ett littteraturfreak. Boken handlar om tonåringen Blue som är helt uppfylld av litteratur, det är hennes värld! Med hjälp av den hanterar hon omvärlden. Boken är också en mysterieroman. Läs! Jag tipsade även om en svensk debutant Jessica Kolterjahn och hennes "Ut ur skuggan". Denna bok handlar om Agnes och hennes lägntan efter kärlek i 30-talets Sverige. Vi får en ypperlig skildring av ett överklasshem i Stockholm under denna tid. Romanen är fint skriven och Kolterjahn är stilistisk mycket bra.
Malin kände sig lite ambivalent inför Coetzee och hans språkliga expriment i boken "Ett dåligt år". Intressant men bitvist svårläst löd omdömmet. Malin tyckte också att det var en bok som nog vinner på att diskuteras med andra.
Kathy tipsade om en uppmärksammad tysk bok som heter "Världens mått" och som handlar om två tyska vetenskapsmän. Den ena är en passionerad upptäcksresande och den andra en briljant matematiker. En verklighetsbaserad bok som var humoristisk tyckte Kathy!
Vi uppmärksammade också Stig Claessons bortgång och uppmanade alla att läsa någon av hans många romaner!
Till sist pratade vi om typiska biblioteksböcker. Böcker som är roliga att titta i men som man kanske inte köper hem. Ett exempel på en sådan som vi har här är boken "Off the wall - fashion from East Germany 1964 -1980" En annan sådan bok är "Anslaget - en bok med annorlunda annonser" En man har roat sig med att sätta upp annorlunda annonser på anslagstavlor runt om i Sverige. Rolig för stunden man kanske inget man köper.
Nästa Litterära café är den 22 februari kl. 12:00! Alla är välkomna!
Skrev Elin Wernestad 0 comments
Ämnesord: Litterärt café
Svensk chicklitts okrönta drottning Denise Rudberg har jag läst och uthärdat med en viss behållning trots att jag kan störa mig på ytlighetskulturen i hennes romaner. Hennes böcker kan trots allt vara underhållande. Nu har jag provat en annan svensk chicklitt författare, Jenny Leeb. Jag läste hennes bok "Stella och Sebastian" och den var till skillnad från Rudbergs böcker inte ett dugg underhållande. Ändå läste jag ut den! Det gick av bara farten, den var otroligt lättläst och lättsmält. Detta är Jennys andra bok och precis som hennes första roman "Grevgatan 22" kretsar den kring Stockholm, Stureplan och livet som singel kring trettio. Allt och då menar jag verkligen allt, är förutsägbart och alla karaktärer är så enkelspårigt beskrivna att de inte bli mer än pappersfigurer. Hela tiden upprepar författaren sig om hur karaktärerna i boken känner och gör så att vi inte på något sätt ska kunna missa hur de verkligen känner och hur historien kommer att utveckla sig (jag lovar det går inte att missa...)När boken börjar har det gått två år sedan Stella och Sebastian gjort slut på deras sexåriga förhållande. Nu är de bara vänner men när Sebastian skaffar tjej kompliceras saker och ting. Boken hade kunnat vara rolig om inte allt som karaktörerna gör och säger ska få oss att förstå vart det barkar hän och tro mig det gör man redan på första sidan. Chicklitt måste vara underhållande och rolig för att funka och det är inte "Stella och Sebastian". När den dessutom är ett hastverk språkligt och litterärt sett kan jag inte göra något annat än att varna för denna bok! Läs någon engelsk chicklitt istället, Marian Keyes är bäst och roligast!
Skrev Elin Wernestad 0 comments
Ämnesord: Bokvarning
”Titta, en nalle. Hon är ensam fast hon inte vill”.
Så börjar boken ”Vem är ensam?” av Stina Wirsén. Vad ska nallen göra åt saken? Hon ringer till fågeln och till kaninen, men fågeln ska till mormor och kaninen har redan en lekkamrat. Till slut får hon ge upp, inget annat att göra än att leka själv, tänker hon. Så hon börjar rita och det är roligt. När katten ringer på och vill leka så är det nallen som inte vill. Boken slutar med en bild på nallen när hon sitter och ritar och ser glad ut, och texten: Titta, en nalle. Hon är ensam för att hon vill det. Så beskriver Stina Wirsén skillnaden mellan ofrivillig och självvald ensamhet
så att små barn förstår.
”Vems mormor?” beskriver glädjen i att ha en mormor men också svartsjukan i att ha en kusin som förutom att göra anspråk på mormor har mage att kalla henne farmor.
Skrev Christina 0 comments
Ämnesord: småbarnsböcker
Det skrivs mycket om Tomas Alfredsons filmatisering av John Ajvide Lindqvists vampyrbok "Låt den rätte komma in" just nu. Filmen har premiär den 14 mars. Boken är en av mina absoluta favoriter och jag är lite nervös för hur filmen kommer att bli. Nu har trailern för filmen släppts och den ser i alla fall snygg ut tycker jag. Vad tycker ni? Ska ni se filmen när den kommer?
Skrev Elin Wernestad 9 comments
Skrev Christina 0 comments
Ämnesord: autism barndom
Skrev Christina 0 comments
Skrev Eva Boström, gästbloggare 0 comments
Om du vill ha en bok att läsa i helgen (om den räcker hela helgen beror på hur mycket lästid du har, själv klämde jag den på en kväll) tycker jag att du ska välja spänningsboken/deckaren "Där tvivlet gror" av Thomas Cook. En snabbläst, oerhört spännande och fängslande roman. Boken har ett lite annorlunda upplägg. En pojke sitter barnvakt åt en liten flicka, föräldrarna kommer hem, pojken går först ut en stund sedan hem till sig. På morgonen upptäcks att flickan är försvunnen. Pojken bli misstänkt för att vara inblandad i flickans försvinnande. Istället för att få följa polisutredningen från offret och utredarnas sida (som brukligt är) får vi här istället följa händelseutvecklingen från pojkens familjs sida. Det är pappan i familjen som berättar i boken och hans ångest växer sig allt starkare under utredningens gång. Till en början kan han inte föreställa sig att hans son skulle ha gjort något för att skada flickan, men (se titeln) efter ett tag börjar han tvivla. Pojken är inbunden och något av en ensamvarg, kan han ha skadat flickan? Boken är en spänningsroman och samtidigt en bok om familjeband och relationer som är välskriven men ändå väldigt snabbläst. Läs nu!
Skrev Elin Wernestad 0 comments
Mer än 80 böcker hann Stig Claesson skriva. Själv läste jag honom intensivt under 70-80-talen. Jag älskade hans vemodiga och humoristiska skildringar av den svenska landsbygden. Det var Slas som gjorde att alla mina vykort under en period endast innehöll texten "Mår bra. Maten bra." (något annat hade väckt oro på hemorten ansåg "jaget" i boken...ja, vad hette den...han byggde järnväg i Jugoslavien??).
Bland mina Slas-favoriter finns Samtal på ett fjärrtåg, Varför stirrar ni på mina fötter? och så förstås Vem älskar Yngve Frej?
Vilken är din favorit?
Skrev Malin, gästbloggare 1 comments
Ämnesord: Författare
Under nyårshelgen har jag läst Christian Jungersens bok Undantaget. Den kom ut på svenska 2006 och det är säkert så, att de flesta som läser Barbabloggen redan läst denna bok? Men har ni inte gjort det, så rekommenderar jag er att läsa den!
Kristina Nordell på Norrköpings bibliotek beskriver i en video vad boken handlar om och precis som Kristina säger i slutet av videon så tänker jag: "framförallt är det en roman om ondska, varför den uppstår och hur den yttrar sig. Den väcker åtskilliga frågor, framförallt frågan: "Vad har jag gjort -- eller inte gjort?"
Skrev Malin, gästbloggare 3 comments
Ämnesord: Livet