måndag, januari 21, 2008

Två nya småbarnsböcker av Stina Wirsén

”Titta, en nalle. Hon är ensam fast hon inte vill”.
Så börjar boken ”Vem är ensam?” av Stina Wirsén. Vad ska nallen göra åt saken? Hon ringer till fågeln och till kaninen, men fågeln ska till mormor och kaninen har redan en lekkamrat. Till slut får hon ge upp, inget annat att göra än att leka själv, tänker hon. Så hon börjar rita och det är roligt. När katten ringer på och vill leka så är det nallen som inte vill. Boken slutar med en bild på nallen när hon sitter och ritar och ser glad ut, och texten: Titta, en nalle. Hon är ensam för att hon vill det. Så beskriver Stina Wirsén skillnaden mellan ofrivillig och självvald ensamhet
så att små barn förstår.

”Vems mormor?” beskriver glädjen i att ha en mormor men också svartsjukan i att ha en kusin som förutom att göra anspråk på mormor har mage att kalla henne farmor.

Vid pepparkaksbaket föräter sig nallens kusin på pepparkaksdeg, fast man inte får! Men oj, vad händer nu? Kusinen är ledsen och gråter, men inte nog med det, han kräks också! Nu är det synd om kusinen. Mormor torkar upp kräkset och sätter sig i soffan med båda barnen: ”Nu blev det mysigt, nu är det bra.”

Stina Wirsén har tidigare gett ut fyra böcker med samma figurer men med olika teman. Alla böckerna är helt underbara tycker jag. Teckningarna är enkla men väldigt uttrycksfulla och behandlar vardagliga situationer som små barn kan känna igen sig i. Men mitt i det vardagliga händer dramatiska och oväntade saker.

Inga kommentarer: