fredag, januari 25, 2008

Litterärt café

Nu har vi haft vårt första litterära café för våren. Vi hade inget riktigt tema denna gång utan kastade oss fram mellan olika genrer. Först skröt Malin lite om vårt bibliotek, utlånen har ökat med 6,4% från 2006 - 2007! Jätteroligt! Efter att vi lovordat oss själva satte vi igång och boktipsade.

Christina berättade om en ny barnbok "Tråmånsafton" av Adam Dahlin. Boken handlar om en pojke som har tråkigt och går över till grannen Jonny, grannen berättar att det är ju faktiskt tråkmånsafton så det passar jättebra att han har tråkigt. De börjar göra tråkiga saker som att städa eller meta utan mask. Men de hittar så roliga saker när de städar och får upp en cykel och en slalomutrustning när de metar att det inte blir så tråkigt. Till sist tittar de på Antikrundan för det hör till tråkmånsafton! Christina tipsade också om att Stina Wirsén kommit ut med två ny böcker i den jättemysiga serien för småbarn: "Vem är...?" . De ny titlarna i bokserien heter "Vem är ensam?" och "Vems mormor?"

Pernilla berättade sedan att hon läst biografin "När livet stannar" av Malin Sävstam. Malin Sävstam var en av de svenskar som befann sig i Thailand julen 2004 och drabbades av tsunamin. Hon berättar om det ofattbara att förlora både sin man och två av sina tre barn. Boken beskriver de hemska händelserna och känslorna efteråt, den enorma sorgen och hur hon försöker skapa mening i hennes raserade liv. En tung men gripande bok!

Jag berättade först om en uppmärksammad amerikansk debut, Marisha Pessl och hennes "Fördjupade studier i Katastroffysik" Boken är ett måste för alla som gillade "Den hemliga historien" eller är ett littteraturfreak. Boken handlar om tonåringen Blue som är helt uppfylld av litteratur, det är hennes värld! Med hjälp av den hanterar hon omvärlden. Boken är också en mysterieroman. Läs! Jag tipsade även om en svensk debutant Jessica Kolterjahn och hennes "Ut ur skuggan". Denna bok handlar om Agnes och hennes lägntan efter kärlek i 30-talets Sverige. Vi får en ypperlig skildring av ett överklasshem i Stockholm under denna tid. Romanen är fint skriven och Kolterjahn är stilistisk mycket bra.

Malin kände sig lite ambivalent inför Coetzee och hans språkliga expriment i boken "Ett dåligt år". Intressant men bitvist svårläst löd omdömmet. Malin tyckte också att det var en bok som nog vinner på att diskuteras med andra.

Kathy tipsade om en uppmärksammad tysk bok som heter "Världens mått" och som handlar om två tyska vetenskapsmän. Den ena är en passionerad upptäcksresande och den andra en briljant matematiker. En verklighetsbaserad bok som var humoristisk tyckte Kathy!

Vi uppmärksammade också Stig Claessons bortgång och uppmanade alla att läsa någon av hans många romaner!

Till sist pratade vi om typiska biblioteksböcker. Böcker som är roliga att titta i men som man kanske inte köper hem. Ett exempel på en sådan som vi har här är boken "Off the wall - fashion from East Germany 1964 -1980" En annan sådan bok är "Anslaget - en bok med annorlunda annonser" En man har roat sig med att sätta upp annorlunda annonser på anslagstavlor runt om i Sverige. Rolig för stunden man kanske inget man köper.

Nästa Litterära café är den 22 februari kl. 12:00! Alla är välkomna!

Inga kommentarer: