torsdag, mars 20, 2008

Sms från Soppero




Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius

Detta är en bok om hur det kan vara att ha ett samiskt arv. Ett arv som ens mamma vill förneka, men som man själv vill ta till sig.

Det är 13-åriga Agnes som är huvudperson i boken. Agnes bor i Solna med sin familj. Hon längtar upp till Soppero där hon har sin mammas släkt. Särskilt sin kusin Kristin som är jämnårig med Agnes gillar hon att vara med när hon hälsar på Soppero och sin släkt.

Men plötsligt börjar det när Agnes är hemma i Solna dyka upp okända sms från någon. Det visar sig att denne någon är Henrik som vet att Agnes snart kommer till Soppero.

Agnes har tagit sig en funderare över sitt arv och kommit fram till att hon vill lära sig samiska. Men hon har inte vågat prata med sin mamma om det. Agnes mamma har vänt ryggen åt sitt samiska ursprung, förutom att ha kontakt med sin släkt.

Boken skildrar hur det är att vara kompisar, att bli förälskad, att få vara med, att bli utanför, men skildrat på ett realistiskt sätt. Det är viktigt för ungdomarna att vara modemedvetna, men det viktigaste modet är kanske täckjackorna och täckbyxorna. Boken visar också en annan del av vårt land som kan kittla nyfikenheten hos en sörlänning på många sätt.

Boken är ett resultat av en tävling på temat ”Att vara ung same idag” Bokmanuset är bitar av författarens egen historia. Boken är utgiven av Podium och Nordiska museets förlag i samarbete med Samiskt Informationscentrum med stöd från Statens kulturråd. Det finns mer att läsa om författaren på: www.samer.se

Inga kommentarer: