måndag, november 03, 2008

Läskig framtid i Hungerspelen

Tänk så här: Det är framtid och det har varit krig. En stad styr över tolv olika distrikt. I staden lever människorna gott och det finns all tänkbar teknologi. I distrikten får människorna arbeta hårt för att överleva. Varje år ordnas ett hungerspel där två deltagare från varje distrikt väljs ut genom ett lotteri. Hungerspelen är både underhållning och en påminnelse för distrikten att inte göra uppror. Deltagarna är mellan 12- 18 år och spelet går ut på att deltagarna ska döda varandra tills bara en vinnare återstår. Detta är årets händelse och direktsänds i tv. Låter detta hemskt? Det är det.

Katniss lever i koldistriktet där hon får kämpa varje dag för att överleva. Tillsammans med sin vän Gale tjuvjagar hon i skogen för att få ihop till mat. När hennes älskade lillasyster som bara är tolv blir utlottad till att vara med i spelet anmäler sig Katniss som frivillig och tar hennes plats. Tillsammans med en pojke, Peeta från hennes distrikt får hon åka till staden och förbereda sig för spelet, de stylas och måste skaffa sponsorer som stödjer dem i spelet. Snart nog så börjar det. Hur ska Katniss klara sig i spelet mot deltagarna från en del mer välmående distrikt där deltagarna faktiskt tränas för att vara med i hungerspelen?

Hungerspelen är som en film eller en tv-serie och man måste hela tiden läsa mer. Den är verkligen spännande på det där - jag måste veta vad som händer nu - sättet. Hemsk, våldsam och sorglig är den såklart också och väldigt samhällskritisk. Boken är som en blandning mellan Expedition Robinson och Flugornas herre. Jag gillar författarens karaktärer som tillåts vara komplicerade, ingen människa i boken är t.ex. helt god eller helt ond.

Både Stephenie Meyer och Stephen King har hyllat Hungerspelen som skrivits av Suzanne Collins och jag kan bara stämma in i hyllningskören, läs, läs, läs eller stoppa genast boken i händerna på en ungdom som vill ha en spännande bok att läsa.

7 kommentarer:

Therese Ö sa...

Oj oj, detta låter verkligen spännande! Måste läsa!

Elin Wernestad sa...

Det måste du faktiskt! :-)

Anonym sa...

Shit, vad jag är nyfiken på den där boken. Måste köpa den. Nu.

Elin Wernestad sa...

Den är verkligen bra så jag tycker verkligen att du ska köpa den! Så spännande och väldigt filmisk. Det bästa är att det kommer flera, tydligen är Hungerspelen den första boken i en planerad triologi.

Anonym sa...

Jo, jag läste den och det stämmer verkligen man vill bara läsa mer och mer! Den är den bästa boken jag har läst på länge.

Elin Wernestad sa...

Ja visst är den bra! Och framför allt spännande!

Therese Ö sa...

Nu har jag läst den. Superbra! Låg vaken halva nätterna för att läsa.