torsdag, juni 22, 2006

Motsatsen till e-bok?

Jag måste bara tipsa om en roman skriven helt utan bokstaven e! Det är Ernest Vincent Wrights (1873-1939 ?) Gadsby, som finns i fulltext på nätet. Författarens förord är nog mer intressant att läsa än själva romanen, kanske. Som litterär idé är det lite fascinerande ändå och helt otroligt hur han har kunnat klara detta. Denna experimentlusta får mig att tänka på Raymond Queneaus Stilövningar, som innehåller en berättelse som berättas 99 gånger, på 99 olika sätt. Vad tycker ni om "anti-e-boken" - läsupplevelse eller bara ett konstruerat experiment?

2 kommentarer:

Malin, gästbloggare sa...

På midsommarafton kan ni roa er med allsången "Tre små kineser spelte klarinett"! Den går ut på att man byter ut alla vokaler mot en och samma. "Tri smi kinisir..." Otrologt rologt...

Anna-Stina, gästbloggare sa...

Man måste vara väldigt uttråkad för att ge sig på ett sådant experiment - och genomföra det! Eller? Ungefär som att konstruera korsord - vad kan jag välja för ord som... INTE!.. innehåller den eller den bokstaven? Fast mycket mer krävande. Sammanhang och mening får ju inte förloras.

Nu när jag tänker på det så kanske det är riktigt roligt!