fredag, mars 30, 2007

Den andra Alice


En ungdomsbok som är engagerande och som ger en bra beskrivning av hur det är att vara ung, omöjliga och möjliga förälskelser, familjerelationer m.m är "Den andra Alice" av Julia Clarke.

Alice är en tonårsflicka som bor på den engelska landsbygden tillsammans med sina syskon och föräldrar. En dag kommer en objuden gäst till en fest som ett av syskonen har. Alice får en ingivelse och säger att hon känner flickan, som deltar i festen och blir omtyckt av de övriga familjemedlemmarna. Snart blir dock situationen obehaglig. Den andra flickan, som också heter Alice, nästlar sig alltmer in i familjen. Alice upptäcker att flickan ljuger om var hon bor och vem hon är, men när hon försöker prata med sin familj om detta vill ingen lyssna. Vem är egentligen "den andra Alice" och vad är hon ute efter? Spänningen håller i sig genom hela boken samtidigt som författaren på ett rakt och enkelt språk beskriver huvudpersonens tankar och känslor.

Lite besviken blir jag på bokens upplösning. Även om trådarna knyts ihop på slutet hade jag velat veta mer om "den andra Alice" och vad som egentligen drev henne till att agera så drastiskt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag intervjuade en ung flicka som lämnade tillbaka boken idag. Hon tyckte den var jättebra och önskade bara att det skulle finnas en fortsättning...

/Malin