måndag, mars 19, 2007

Läsecirkel med tema Vänskap - Träff III

I lördags träffades läsecirkeln igen. Den här gången pratade vi om romanen "Flyga drake" skriven av Khaled Hosseini. Berättelsen tar sin början under Afghanistans fredliga och harmoniska period i historien där två pojkar blir vänner för livet. Landet drabbas såsmåningom (1976) av attacker från Sovjet och pojkarnas barndomsland Afghanistan blir aldrig mer sig likt, ej heller relationen mellan pojkarna Amir och Hassan.


Pojkarna växer upp tillsammans som bröder då de ammats av samma amma. Deras mödrar dör under pojkarnas första år vilket förstärker banden mellan dem. Det som skiljer dem åt är dock oåterkalleligt. Amirs far är en högt uppsatt och rik man. Hassans far är familjen Amirs tjänstefolk. Dessutom är Amir pashtun (sunnimuslim) och Hassan tillhör det lägre och förföljda folket hazarerna (shiamuslimer). Vänskapen mellan pojkarna övervinner dock dessa skillnader till en början, men då Sovjet kommer in i bilden, och sedan talibanernas maktövertag, tar allas liv en helt ny riktning.

Vi i cirkeln blev djupt rörda av denna bok. Vi pratade om pojkarnas uppväxt, om pojkar och mäns krav på sig själva, om machokulturer som förstärker förtryck i olika former i samhället. Vi pratade om avund som kan förgöra en vänskap och om lojalitet som gör att vänskap består. Och vi pratade om godhet i vänskapen. Vad är godhet? Är det när intentionen är god eller när själva utfallet av en handling resulterar i något så onåbart som godhet? Och skulden, hur blir vi fria från skuld om vi inte handlar?

Vi pratade också om de vackra naturbeskrivningarna från ett land som vi kanske främst förknippar med krig och elände. Tidsperspektivet kom upp för diskussion och berättarperspektivet. Berättelsens tidsförlopp är delvis kronologiskt men berättaren relaterar hela tiden till dåtiden på ett genialt sätt.

Det är svårt att tala om "Flyga drake" med någon som inte läst boken, tror jag, eftersom jag inte vill avslöja allt för mycket och samtidigt vill jag berätta för alla hur viktig och rörande och fascinerande och läsvärd boken är, så… läs, läs, Läs denna roman. Om du ska läsa en bok år 2007, så läs "Flyga drake" – det är den värd!
En av oss i läsecirkeln beskrev romanen som en uppgörelseroman vilket jag tycker passar perfekt. "Flyga drake" är en uppgörelse med livet.

Till nästa gång läser vi "Vad vi älskade" av Siri Hustvedt (som är gift med en av mina favoritförfattare Paul Auster)

1 kommentar:

Anonym sa...

har inte läst flyga drake - däremot gett bort den i present. ligger def på min att-läsa-ngn-ggn-lista.

skall bli spännande höra vad ni tycker om vad jag älskade - en av mina favoritromaner.